Installation av parkett

jason-hafso-YypTXBPF5S4-unsplash

Innan du installerar parketten måste du först bestämma i vilken riktning du vill installera den. Rummet kommer att visas bredare och kortare om du lägger det i bredden, men om du lägger det i längd får du en känsla av att utrymmet blir längre och smalare. En diagonalplacering är också ett alternativ för att få ditt utrymme att se större ut, men för detta behöver du mer parkett. Ovan har vi tagit hänsyn till en marginal på 11%, men med en diagonalplacering behöver du en extra marginal på 22% eftersom du kommer att se många fler stycken.
Du kan applicera parkett på olika sätt. Fästning direkt till avstrykningen är en möjlighet, men sedan måste avstrykningen först rengöras. Allt, inklusive själva parketten, måste göras fettfritt och dammfritt. För val av lim är det bäst att få råd där du köpte din parkett.
Limning till ett trägolv är ett annat alternativ. Undergolvet måste därför limmas på avdragsgodset. Du behöver PU-lim för att placera parketten på den.
Flytande installation av parketten är också möjlig, där du kan lägga fuktspärren löst på avskalningen med överlappande sömmar. Spåren måste göras lufttäta med remsor eller med ett band. En bottenfolie med en tjocklek av upp till cirka 4 mm placeras sedan på denna. Montering av parkettplankorna kan göras med lim som appliceras i spåren på båda sidor.
Parkett kan också spikas på balkarna. Glöm inte att du behöver plankor som är minst 22 mm tjocka och att kompositparketten faktiskt inte är lämplig för detta. Ett spikat golv kommer att vara mycket mer lutande i motsats till ett limmat golv.
Att installera parkett är också möjligt med tung- och spårskivor. Placera den första planken mot väggen och ge en expansionsfog på 2 till 2,5 centimeter. Detta är nödvändigt eftersom parketten krymper och expanderar på grund av temperatur- och fuktfluktuationerna i ditt hem. Se till att alla hyllor sitter ordentligt. Lägg ursprungligen två rader sida vid sida utan att limma dem ihop och se om du gillar resultatet. Sätt alltid kortsidorna ihop och först sedan långsidorna. Använd vid behov ett strykjärn för att få delarna ihop.
TIPS: glöm inte att lämna ett utrymme på minst 11 mm runt rören och fötterna.
Det är också viktigt att veta att modern parkett nu är utrustad med klicksystem. Dessa kan därför vara helt limmade eller flytande limmade.

Avsluta
När parketten har installerats kan du äntligen avsluta den! I vissa fall är det fortfarande nödvändigt att slipa det först. I andra fall har parketten redan behandlats fullt ut i förväg. Slutligen måste du också installera en golvplatta, som du också kan köpa i din favoritinredningsbutik eller på företaget där du köpte din parkett.

Är parkettinstallationen lite för avancerad för dig?
Installationen av parkettgolv är inte en särskilt lätt uppgift och det kan inte vara en dum ide att hyra in en golvläggare. Det finns duktiga golvläggare i Stockholm och Malmö, jämför dem och du kanske inte ens behöver betala ett överdrivet högt pris för det utförda arbetet. Golvläggning kan vara frustrerande och om man inte vet hur man ska göra så kan det bli många timmars jobb. Om du känner dig osäker på om du kommer att klara av att lägga ditt parkettgolv så är nog idén om att hyra ett proffs på ämnet inte så dåligt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest